RO/FR/EN     CARIERE
pag-7sorg-2
7sorg

Sorg


HIBRIZI FUEGO CS
CAPELLO CS


OPINII FERMIERI

Compara 2 produse

Cu un sistem radicular rapace şi un mecanism biologic şi fiziologic specific, sorgul este o plantă care rezistă la episoadele de stres hidric şi termic foarte pronunţate, de aceea este denumită "cămilă vegetală". Pe de altă parte, această capacitate a sistemului radicular, datorită unui numar aproape dublu de perişori absorbanţi, faţă de porumb, îi dă posibilitate să exploateze foarte bine solul, pentru a-şi satisface nevoile de elemente minerale şi apă. Ca urmare, această cultură asigură un cost de producţie moderat, dar foarte important, asigură randamente bune în condiţii vitrege de cultură (secetă, soluri cu o fertilitate scăzută, nivel tehnologic redus etc.), ceea ce-i oferă un mare avantaj în faţa celorlalte cereale cu utilizări similare. Din păcate, în România această cultură nu-şi ocupă locul pe care-l merită deşi avem zone întinse cu incidenţă crescută a anilor secetosi sau zone cu soluri nisipoase, soluri erodate etc. unde la cultura de porumb, pentru că aceste două culturi împart acelaşi areal, se obţin producţii mici sau foarte mici. În prezent, se cultivă mai multe tipuri de sorg cu valorificare fie pentru boabe, fie planta întreagă. 

SORGUL FURAJER : se caracterizează printr-un aparat vegetativ foarte bine dezvoltat şi o capacitate foarte bună de regenerare. Acesta poate fi recoltat verde pentru furajarea animalelor sau direct păşunat atunci când a depăşit 60 cm înălţime. Această cultură poate asigura necesarul de masă verde pentru animale în zonele mai aride sau pentru perioadele din timpul verii caracterizate printr-un deficit de furaje.

SORGUL ZAHARAT PENTRU BOABE : acesta stochează zaharurile în tulpină şi amidonul în boabe. Recoltarea întregii plante şi utilizarea sa în furajarea animalelor este asemănătoare cu a celei de porumb furajer. Chiar şi în condiţiile unei resurse limitate de apă, randamentul în substanţă uscată rămâne considerabilă. La nivel zootehnic, sorgul zaharat pentru boabe oferă un furaj energetic foarte apetisant şi bine aprovizionat în materie azotată (proteină).

Atât la sorgul furajer, cât şi la sorgul zaharat pentru boabe, există în prezent varietăţi numite < > care prezintă o digestibilitate crescută a masei vegetative (tulpina/frunze). 

SORGUL PENTRU BOABE : cu o talie relativ scurtă, acesta acumulează substanţe de rezervă în boabe (în special amidon). Potenţialul randamentului în boabe este deosebit de important în condiţii de secetă. Boabele de sorg sunt valorificate în alimentaţia animalelor. Acestea au o valoare energetică apropiată de cea a porumbului sau grâului şi pot fi introduse fără nicio problemă în alimentatia monogastricelor.

CAUSSADE SEMENCES va propune soiuri de sorg pentru boabe şi respectiv pentru siloz, care va pot asigura furajul pentru animale, indiferent de evoluţia, din punct de vedere climatic, a anului agricol. SECURIZAŢI-VĂ sursa de hrana pentru animale prin cultivarea soiurilor de sorg BRISE CS şi SUPER SILE  CS!

© Caussade Semences Romania
Str. Aviator Popisteanu nr. 16, et. 2
012092, sector 1, Bucuresti

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul folosirii cookie-urilor. Mai multe informatii...